fbpx

Uluslararası Engelliler Günü: Engelleri ile İlham Olan 8 İsim

blank

AsıI engeIIiIer, karşıIarına çıkan engeIi geçemeyenIerdir.

Engelli insanların çoğunun hayatı kolay olmadı ve tam da bu yüzden bir örnek ve ilham kaynağıdırlar. 3 Aralık, “uluslararası engelliler günü” olarak kutlanır. Bugün size dünyanın farklı bölgelerinde dahi olsa engellerini yenen ve potansiyelleri ile dikkatleri çeken isimlerden bahsedeceğiz.

 

Frida Kahlo

blank
Engelleri ile İlham Olan 8 İsim
AIESEC Türkiye Blog

Frida çocukluğunda çocuk felci geçirdi ve bazı kaynaklara göre sağ bacağında dismetriye neden olan spina bifida da vardı. Ayrıca, ergenlik döneminde yaşadığı bir kaza nedeniyle omurga sorunları ağırlaştı ve tüm hayatı boyunca fiziksel sorunlar yaşadı.Frida hayatının çoğunu şiddetli ağrılardan dolayı yatakta geçirdi. 

Yine de, tüm zamanların en ünlü sanatçılarından biri ve yirminci yüzyılın simgesi haline geldi.

John Nash

blank
Engelleri ile İlham Olan 8 İsim
AIESEC Türkiye Blog

Kalıbı kıran engelli bir ünlüye bir başka örnek de, akut paranoid şizofreni ile damgalanan hayatı, hastalığının farkında olan “A Beautiful Mind” filmi sayesinde bizim tarafımızdan tanınan Amerikalı bir matematikçi olan John Nash.

Nash buna karşı savaştı ve başarılı bir akademik kariyer geliştirdi. Ekonomi Nobel Ödülü 1994 yılında kazanmayı hak etti.

Stephen Hawking

blank
Engelleri ile İlham Olan 8 İsim
AIESEC Türkiye Blog

Teorik bir fizikçi, astrofizikçi, kozmolog ve seçkin bir bilim adamı olan Stephen Hawking’e 21 yaşında ALS teşhisi kondu: yaşaması için 2 yıl verildi ancak 76 yaşına kadar yaşadı. Otuz yıldan fazla bir süredir baştan ayağa felç olmuş ve iletişim kurabilmek için bir ses sentezleyici ve başının, gözlerinin hafif hareketleriyle çalıştırdığı bir tekerlekli sandalye kullanmıştı.

Bunların hiçbiri, örnek bir araştırmacı ve profesör olarak faaliyetini geliştirmesini ve kişisel yaşamını geliştirmesini engellemedi.Zamanımızın en tanınan ünlülerinden biri haline gelen Stephen Hawkinh’in hikayesi, “The Theory of Everything” filminde sinemaya taşındı.

Ahmet Vujicic

blank
Engelleri ile İlham Olan 8 İsim
AIESEC Türkiye Blog

Vujicic, 1982’de uzuvları olmadan doğdu. Çocukken alay ve ayrımcılığa uğradığını, intihara teşebbüs ettiğini ancak zamanla kendi potansiyelini görmeyi öğrendiğini iddia ediyor.

Nick Vujicic, engelli bir başka dünyaca ünlü ve fiziksel engelli insanlar için bir organizasyon olan Life Without Limbs’in kurucusudur. Şu anda dünya çapında motive edici konuşmalar yapıyor, birkaç kitap yazdı ve talk-show, TV programlarında düzenli olarak yer alıyor. Dokunaklı kısa film “The Butterfly Circus” da oynadığı zaman çok ünlü oldu.

Andrea Boccelli

blank
Engelleri ile İlham Olan 8 İsim
AIESEC Türkiye Blog

Boccelli onu kısmen kör bırakan doğuştan glokomla doğdu, bu da altı yaşına kadar piyano dersleri almasını engellemeyen bir şeydi.Ancak, 12 yaşında bir futbol maçında kendisini tamamen kör eden bir darbe aldı.

 İtalyan kökenli müzisyen, yazar ve müzik yapımcısı Tenor, Andrea Boccelli 75 milyondan fazla plak sattı. Doğuştan gelen bir gelişme ruhuna sahip olarak, tamamen müziğe, özellikle şarkı söylemeye odaklanmaya karar verdi. Ayrıca Hukuk okudu. Boccelli çok sayıda uluslararası prestij ödülü aldı ve hatta Adriyatik’te kendi adını taşıyan bir plaja sahip.

Michael J. Fox

blank
Engelleri ile İlham Olan 8 İsim
AIESEC Türkiye Blog

” Geleceğe Dönüş ” ün kahramanı, 1991 yılında Parkinson teşhisi kondu ve henüz 29 yaşındaydı, kariyeri tam anlamıyla başarılıydı.Sahneden çekilmesi gerektiği söylendi, ancak oyuncu olmayı bırakmadı. 

İlk başta hastalığını kabul etmek kolay olmasa da (depresyona ve alkolizme düştü), son on yılda çalışmayı bırakmadı ve vakfı Parkinson araştırması için 233 milyon dolar topladı .Michael J. Fox, 25 yıldan uzun bir süre sonra ve hastalığın çok ilerlemiş bir evresinde olan gelişim ruhunu sürdürmeye devam ediyor .

Alex Zanardi

blank
Engelleri ile İlham Olan 8 İsim
AIESEC Türkiye Blog

Birkaç yıl F1’de yarıştıktan sonra, Alex Zanardi 2001’de her iki bacağının da kesildiği bir kaza geçirdi. Üç yıl sonra, bazı protezleri kendisinin uyarladığı bir BMW ile tekrar yola çıktı.

Dört Dünya Touring Araç Şampiyonası (WTCC) zaferi kazandı. Ancak, 2007’de spor çabalarını uyarlanmış bisiklet kullanımına odaklamaya karar verdi. Bindiği üç tekerlekli bisiklet de kendisi tarafından tasarlandı.

Aaron Fotheringham

blank
Engelleri ile İlham Olan 8 İsim
AIESEC Türkiye Blog

Aaron Fotheringham, en ilham verici engelli ünlülerden biri olmasının yanı sıra, aynı zamanda dünyanın en ünlü patencilerinden biridir. Aaron, çocukluğu boyunca onu kalıcı olarak tekerlekli sandalye kullanmaya zorlayan birkaç başarısız kalça ameliyatı geçirdi. Öyle olsa bile, engeline adapte olurken tutkulu olduğu bir sporu uygulamaya devam etti.

Aaron Fotheringham 2005’te 180º’lik bir dönüşle büyük bir sıçrama yaptı ve 2006’da tekerlekli sandalye tarihindeki ilk taklayı attı. O zamandan beri, başarıları ve zorlukları binlerce insana örnek.

3 aralık uluslararası engelliler günü olan bugünde onları anlamak hissetmek ve onlardan ilham alabilmemiz umuduyla.

Engelleri ile İlham Olan 8 İsim
AIESEC Türkiye Blog

Share Article
TOP
blank
Sayfa yükleniyor...