Yeni tatlar denemeyi kim sevmez ki? Dünyanın dört bir yanındaki keşfedilmemiş yöresel lezzetlere gelin hep beraber bir göz atalım!
Pakistan
Balti: Bu yemek Pakistan’ın kuzeydoğusunda eski Balistan’da yapılır. Balti, tavada yapılır ve yemek ismini içinde pişirildiği bu tavadan alır. Bu tava Çinlilerin kullandığı Wok’a benzeyen derin bir tavadır. Baltinin içinde aromalı baharatlar kullanılır ve az acılıdır. Balti tava et ve tavukla hazırlanır.Baltiyi zenginleşirmek için çeşitli baharatlar kullanılır.
Azerbaycan
Piti: Şeki şehrinin mutfağından Piti, içinde kuzu eti, domates, erik kurusu, patates, nohut ve baharatlar olan, özel güveçte fırında en az 7-8 saat kadar pişirilen özel yemeklerden biridir.
Fas
Kefta tajin: Dana veya kuzu kıyma, sarımsak, taze kişniş, maydanoz, tarçın ve toz kişniş karıştırılıp top yapılarak hazırlanan köfteler domates ve soğanlı bir sosta pişiriliyor. Yemek pişmek üzereyken üzerine yumurta kırılıyor ve yumurta sosla karışıyor. Nefis bir yemek.
Cezayir
Beignets: Fransızcada yağda kızartılmış börek anlamına geliyor. Bizim hamur kızartmamıza benziyor fakat tek fark üzerinin şekerle kaplanmış olması.
Yunanistan
Horta (Hortosalata): Çeşitli otların haşlanması ile yapılan bir salata. Üzerine zeytinyağı ve limon ile servis ediliyor. Her otun farklı bir tadı olduğu için bu salata kullanıldığı ota bağlı olarak farklı bir tada sahip olabilir.
Arnavutluk
Palaçinka: Arnavut mutfağında verilen ismiyle palaçinka, Türk mutfağında da akıtma olarak bilinen bir yemek hatta börek çeşididir. Üstelik sadece Arnavut, Türk, Boşnak, Balkan mutfağında değil, tüm dünya mutfaklarında tatlı-tuzlu olmak üzere “krep” adıyla bilinir ve yapılır. Bir nevi tüm kültürlerin ortak yemeğidir. Tabii ki hamur kültürünün daimi temsilcileri Arnavutlarda, palaçinkayı severek yaparlar.
Leave a reply