fbpx

2030 Gündemini Şimdiden Belirledi

blank

Suyun görünmez dünyasına hoş geldiniz. İklimler değişiyor. Dünyamız giderek ısınıyor. Kalabalıklaşan şehirler birer ısı adasına dönüşüyor, yağışlar düzensizleşiyor, göller kuruyor, kaynaklar kirleniyor, yer altı suları derinlere çekiliyor. Her yıl temiz suya erişemeyen milyonlarca insan ölüyor.

blank
2030 Gündemini Şimdiden Belirledi AIESEC Blog

Dünyamızın su kaynakları nerdeyse tükenmek üzere. Konu çok hayati bir öneme sahip. İlerleyen zamanlarda ülkelerin su savaşları yapması oldukça muhtemel. Suyun değerini hiç bilmiyoruz üstelik yapay yollarla da üretebildiğimiz bir şey değil. Zaten dünyanın %70’i su diyerek vicdanını rahatlatmaya çalışan insanların sayısı da oldukça fazla. Dünya da içilebilir tatlı su kaynağı sadece % 3‘lük bir orana sahip ve bizim ulaşabildiğimiz kısımsa neredeyse % 1’lik kısım. Bu oranlardan baktığımız zaman sularımıza sahip çıkmanın önemini daha da iyi anlıyoruz.

Birleşmiş milletlerin su krizi raporunda yazdığı üzere dünya su krizinin ortasındayız. Kritik olan kısmı geçtik ve artık geri gidiyoruz demek. Bu durum aslında raporun ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor. Belki de bize evimizdeki çeşmeden su aktığı sürece çokta önemi yokmuş gibi geliyor. Dünya nüfusunun %40’ını oluşturan 80’i aşkın ülke şu an siz bu yazıyı okurken su sıkıntısı çekiyor. Hatta Afrika kıtasında işler daha da kötü maalesef. İnsan sağlığına zararlı maddelerin bulunduğu suları tüketmek durumunda kalan insanlar günümüzde hala var. Yani anlayacağınız 2030 Gündemini Şimdiden Belirledi.

6. Sürdürülebilir Kalkınma Amacı adı altında ‘Herkes İçin Temiz Su ve Sanitasyon’ SKA 6 hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz. https://sustainabledevelopment.un.org/topics/waterandsanitation

Bu linkten 6. SKA ile ilgili oluşturulan raporlara, çıkan haberlere ve kronolojik sırayla oluşturulan kilometre taşlarını inceleyebilirsiniz.

blank
2030 Gündemini Şimdiden Belirledi AIESEC Blog

Peki dünya nasıl bu hale geldi?

blank

1960 yılında tükettiğimiz suyun 2021 yılında 4 katını tüketiyoruz. O zamanlar da dünya nüfusu 3 milyarken şu anki dünya nüfusu 12 miyarı aşkın olmalı ki 4 katı su tüketelim fakat şu an dünya nüfusu 8 milyara yakın bunun anlamı bireylerin çok daha fazla ve maalesef bilinçsizce su tüketiyor olması. Durum gerçekten çok ciddi. Kaynaklarımız sabit ve yağışlarımız küresel ısınmadan dolayı eskisi gibi değil her gün biraz daha kurak bir güne uyanıyoruz. Ama hala bu duruma uyanmış değiliz!

blank
2030 Gündemini Şimdiden Belirledi AIESEC Blog

Tüketim artmakta ve biz önlem almıyoruz belki de alamıyoruz. Çünkü yaşamak zorundayız. Su ise hiç tahmin etmeyeceğimiz kadar hayatımıza etki etmekte. En üst sırada yiyecek var. Yani tarım, dünyadaki en çok su tüketimi tarım alanında oluyor. Kullandığımız suyun %71’ini oluşturuyor. Bu oran oldukça fazla, sanayi de ise bu rakam %18, küçük gibi dursa da (dikkat edilse etkisi hayat kurtaracak) evsel tüketim %11’lik kısmı oluşturmaktadır. Suyun tüketilme oranı Türkiye’de Tarımda %73, Sanayide %11, Evsel Tüketimde %16’dır. En büyük harcamayı oluşturan Tarım Dünya’da; 1995’de 253 Milyon hektar alana, 2010′ da 290 Milyon hektar alana su sağlamaya çalışırken 2025 yılında ise 330 Milyon alana su sağlamamız gerekecek.

Bu döngü de nüfus arttıkça tüketiminde artmasıyla birlikte daha fazla su kullanılıyor. Kaynaklar ise belli bir yerden sonra yetersiz gelmeye başlıyor. İnsan vücudunda ise herkesin bildiği üzere %70 su bulunmakta; kanımızda, hücrelerimizde, hücrelerin arasındaki boşlukta, organlarımızın büyük çoğunluğu ve vücudumuzun büyük bir bölümü sudan oluşmaktadır.

Şehirleşmeyle artan yapay; çatılar, otoparklar, yollar, kaldırımlar toprağın üzeri yüzeyi suların doğal akış yollarını engelleyen beton ve benzeri suyu geçirmeyen maddelerle kaplanıyor. Bu durum yağmur sularının toprakla buluşmasına ve doğal dengeye engel olmaktadır. Yağmur sularının süzülüp yer altı sularına süzülmesi ve toprağı nemlendirmesi gerekirken denizlere akıp tuzlu su halini alıyor. Döngüdeki bu bozulma küresel ısınmayla birleşince son yıllarda sıkça karşımıza çıkan yeni çöller ortaya çıkıyor. Şehirler büyürken buna bağlı olarak su havzaları ve kaynaklar üzerindeki baskı artıyor. Şehirleri yönetenler çok uzaklardan kullanılabilir temiz su tedarik etmek zorunda kalıyor. Kaynaklar yer değiştiriyor çölleşme tehdidi hızla artıyor. Gelişen sanayi temiz suları kirletiyor. Artan gıda ihtiyacı tarım alanlarında bilinçsiz yer altı suyu kullanımını tetikliyor bu da başka bir sorun alarak karşımıza çıkıyor.

blank
2030 Gündemini Şimdiden Belirledi AIESEC Blog

Eğer daha fazla bilinçsizce su tüketmeye devam edersek gelecekteki torunlarımıza hiçte parlak olmayan yarınlar, zorlu hayat şartları ve mutsuz bir gelecek bırakacağız. Tabi bıraktığımız hayatta az da olsa su bırakabilirsek.

Yarının suyunu kurtarmak için NATIONAL GEOGRAPHIC öncülüğünde Gökhan Özoğuz ile çekilen 25 litre belgeselini gelecekti torunların için izle ve harekete geç çünkü hayatımız boyunca hiçbirimiz gerçekten bir gün boyunca sadece 25 litre su ile idare etmek zorunda kalmadık, hiçbirimiz. Her şey bir kişi ile başlar bu gidişatı çok geç olmadan değiştirmeliyiz. Durumun ciddiyetini biraz daha iyi anlayabilmek adına gelecekteki torunların için bir adım at ve harekete geç. Bunu onlara borçlusun.

https://www.natgeotv.com/tr/belgeseller/natgeo/25-litre

blank
2030 Gündemini Şimdiden Belirledi AIESEC Blog

 

Share Article
TOP
blank
Sayfa yükleniyor...