fbpx

Alexandra Robinson’dan Liderlik, Başarısızlık ve Kişisel Farkındalık Üzerine İçgörüler

  • Home
  • Hey AIESEC!
  • Alexandra Robinson’dan Liderlik, Başarısızlık ve Kişisel Farkındalık Üzerine İçgörüler
blank

AIESEC, gençlere küresel ve pratik tecrübeler sunarak dünyayı farklı açılardan görmelerini amaçlarken, değişime açık bireyler olmalarına da katkı sağlar. Gençlerin liderlik özelliklerini geliştirerek gelecekleri için doğru adımı atabilmelerinin temellerini oluşturmalarına yardımcı olur.

Kısa bir süre önce, AIESEC’in Uluslararası Başkanı Alexandra Robinson, öğrencilerin ve genç profesyonellerin ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak oluşturulmuş topluluk ve sosyal gelişim ağı Goodwall ile Instagram üzerinden canlı bir Soru-Cevap oturumu gerçekleştirdi. Bu bir saat süren konuşmada Goodwall’dan Niels, Alexandra Robinson ile liderlik, kişisel farkındalık, başarısızlık korkusunun üstesinden gelme ve çok daha fazlası üzerine röportaj yaptı. 

Kaydedilen oturumu buradan izleyebilir ve bazı önemli anları okumak için aşağı kaydırabilirsiniz.

blank
Alexandra Robinson’dan Liderlik, Başarısızlık ve Kişisel Farkındalık Üzerine İçgörüler
AIESEC Türkiye Blog

Röportajdan Detaylar

Niels : Yurtdışında gönüllülüğün en önemli faydası nedir?

Alexandra : Sanırım bunun büyük bir kısmı gönüllü olarak yaptığınız işe bağlı. Nasıl gönüllü olunacağına dair pek çok geçerli konuşma göreceksiniz ve bence bu, kendinize sormanız gereken ilk şeylerden biridir. Bir gönüllü olarak ne tür bir iş yaptığınız. İşte bu nedenle AIESEC olarak son birkaç yıldır gönüllü projelerimizi Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na uygun hale getirmek için çalışıyoruz. Gönüllü etkinizi, gönüllülük yoluyla yaratabileceğiniz etkiyi göstermenin, daha iyi bir dünya için daha büyük bir küresel ağ ile bağlantılı olması gerektiğine inanıyoruz. Bunun gerçekten anlamlı olduğunu düşünüyorum ve “Sadece zamanımı bir aktiviteyle geçirmiyorum, bu zamanımın ölçülebilir bir etkisi ve daha büyük bir amaca ölçülebilir bir katkısı olduğunu gerçekten görebiliyorum. ” 

Ama aynı zamanda ikincinin ise gönüllülük yapan birey üzerindeki etkisi olduğunu düşünüyorum… AIESEC olarak, kendinizi rahatlık alanınızın dışına çıkardığınızda (zorlu bir ortamda pratik bir deneyim yaşadığınızda)… O zaman içinizde de bir etki olacağına, bunun sizin için düşünme fırsatı sunduğuna inanıyoruz. Kişisel hedefler, başarısız olma ve bundan öğrenme fırsatına sahipsin, bir destek sistemi kurma fırsatın var.  Ve gönüllü olarak başınıza gelen tüm bu şeylere, biz buna AIESEC’te liderlik gelişimi diyoruz.

Niels : Neden AIESEC’in stajlarında 30 yaşından büyük olmana izin verilmiyor?

Alexandra : Evet, gönüllü üyelerimize biraz daha az katı kısıtlamalar getirdik, ancak bir AIESEC değişiminde uluslararası seyahat edecekseniz, bu ister gönüllü bir proje, ister staj, ister profesyonel bir program olsun, 18-30 yaş aralığında olmanız gerekir. Ve bu gerçekten sadece “gençlik olarak, gençlik için” olduğumuzdan. Bu nedenle, bir genci neyin tanımladığına dair bu çizgiyi koymak zorundaydık, biz bu yaş aralığını seçtik.

Niels : Yeni bir AIESEC üyesi için tavsiyeniz nedir?

Alexandra: AIESEC’de başarısızlığın en büyük savunucusuyum ve bunun gerçekten organizasyonumuzun yaptığı özel şeylerden biri olduğuna inanıyorum. Liderliği deneyimleme ve başarısız olma şansınız oluyor. Takım lideri olma şansınız varsa, en iyi takım lideri olmak için gerçekten kendinizi oraya koyun ve her seferinde doğru gitmez ya da planladığınız gibi gitmez ise, bu rahatsızlığı gerçekten kucaklayın. Başarısızlıktan kaynaklanan o duyguyu gerçekten kabullenin. Bence bu gençlerin yapabileceği en iyi şey.… Berbat ettiğin her anı kucakla. Başarısız olduğum zamanlardan, başardığım zamanlardakinden çok daha fazla şey öğrendim ve bence başarısız olduğum zamanlar yüzünden daha başarılıyım. Başarısızlık korkusu, en büyük başarısızlığı getirecek. Korkular kendinizi sınırlarınızı zorlamaktan sizi alıkoyacak ancak büyümenin gerçekleştiği yer burası.

Niels : İlk gerçek başarısızlığı nasıl deneyimledin ve bundan nasıl geri döndün?

Alexandra: AIESEC yolculuğumun birkaç yılında, Amerika Birleşik Devletleri’nde AIESEC Başkanı olmak için başvurmaya karar verdim. Yani, ülke ve bölge ofislerimizin her birinin bir başkanı var ve bu demokratik bir seçim, bir konuşma yapıyorsunuz, oyla seçiliyorsunuz ve bu yoğun bir süreç. Ve gerçekten istedim, çok istedim. AIESEC’ten çok şey kazandım ve geri vermek istedim. Bu yüzden bu seçim için başvurdum ancak kaybettim. Ben seçilmedim. Ve o zamanlar yıkıcı hissettim, geri dönemeyeceğim bir başarısızlık gibi geldi, dünyanın sonu gibiydi, çünkü çok istedim. Ve o zamanlar, aslında benim için pek çok kapıyı açtı. Zamanım olduğu için Mısır’a taşındım. Ve böylece ilk yılımı kendi ülkem dışında yaşadım ve ilk defa yeni bir dilde pratik yapıyordum. ilk kez farklı bir çevrede yaşıyordum ve orada bir yıl geçirdim. Sonra eve döndüm ve tekrar ayağa kalkacak, tekrar konuşma yapacak kadar cesurdum ve ikinci başvurumda AIESEC Amerika Birleşik Devletleri başkanı seçildim. Böylece geri dönüp bu fırsatı yakaladım, ama ilk seferde almamış olsam bile, bunun başka kapıları açtığını biliyorum. Yani başarısızlığı aramıyordum, kesinlikle kazanmak istedim, ama şimdi geriye dönüp baktığımda, gerçekten bir şeyi isteme şansı ve sonra işe yaramaması, bugün olduğum kişiyi [beni yapmam] için çok etkili oldu. Başarısızlığın diğer kapıları açtığını biliyorum. 

Sanırım bazen AIESEC’de çalışmaktan aldığım hediyenin ve en çok minnettar olduğum şeyin, arkadaş edinme, ağ kurma ve etkinliklerin bir parçası olma fırsatlarına sahip olma gibi harika şeylerin yanı sıra, kendim olduğunu söylüyorum. Farkındalık.  Bu, AIESEC’de lider olmak için kritik olduğunu söylediğimiz bir şey ve bence, ister ülkenizde yeni bir kültür, ister yeni bir ülke veya bölge olsun, evlerinin dışında yaşama şansı olan herkes için. Gerçekten öz farkındalığınızı genişletecek bir şekilde sizi sınırlarınızın dışına ittiğini düşünüyorum.   [Mısır’da yurt dışında yaşadığım için] öz farkındalığımı gerçekten genişlettim, gerçekten ne de iyi olduğumu biliyorum, gerçekten ne de iyi olmadığımı biliyorum. Çatışmaya nasıl tepki vereceğimi, belirsizliğe nasıl tepki vereceğimi, belirsizlikle nasıl başa çıkacağımı biliyorum.

Niels : Öz farkındalık ve bunun liderliğinizde size nasıl yardımcı olduğu hakkında daha fazla bilgi verebilir misiniz? Ve daha teknik bir düzeyde, onu nasıl geliştirdiğiniz hakkında. Belirli taktikleriniz var mıydı, kendinizin farkında olmak için belirli şeyleri uyguladınız mı?

Alexandra : Evet, bu AIESEC’te yaptığımız bir şey, biz buna “iç yolculuk” diyoruz. Sizin dışınızda bir şey olduğu fikrine “dış yolculuk” diyoruz, bu yüzden dış yolculuğum Mısır’a taşınmam olabilir. Herhangi biriniz için, bir dış yolculuk bir öğrenci organizasyonunda liderlik pozisyonu almak olabilir, daha önce hiç yönetmediğiniz bir iş yerinde bir proje veriliyor olabilir. Yani sizin dışınızda bir şey olur ve sonra o içsel yolculuk başlar, düşünme fırsatıdır.

Bu yüzden benim için öz farkındalığımın düşünmek zorunda olduğum fırsatlardan oluştuğunu düşünüyorum. Ve iki şekilde oldu: Düşünmeyi kolaylaştırdım, bu da AIESEC’te yapmayı sevdiğimiz bir şey. Birisi, belki ekip liderim, akıl hocam veya bir arkadaşım benimle oturup bana sorular sordu. Bu deneyim nasıl oldu? Neden böyle hissediyorsun? Bu meydan okumadan ne öğrendin? Tekrar yapsaydın neyi farklı yapardın? Ayrıca bireysel olarak yönlendirilmiş düşüncelerim de oldu: günlük tutmak, düşünmek için zaman harcamak, meditasyon yapmak, tüm bu aktiviteler kendinizi yansıtmak için ve ayrıca oradaki noktaları birleştirmek için de vakit sunuyor.

 

AIESEC Uluslararası Başkanı’ndan daha fazla bilgi almak için videonun tamamını izleyin !

Alexandra Robinson ve Goodwall arasındaki bu konuşma, gençlerin deneyim kazanmasına, profesyonel becerilerini geliştirmesine ve dünyanın her yerinden insanlarla bağlantı kurmasına yardımcı olmak için tasarlanmış ücretsiz bir çevrim içi program olan BetterTogether sayesinde gerçekleşmiştir.

 

blank
Alexandra Robinson’dan Liderlik, Başarısızlık ve Kişisel Farkındalık Üzerine İçgörüler
AIESEC Türkiye Blog

Goodwall hakkında

Goodwall , özellikle Z kuşağının ihtiyaçlarını karşılamak için oluşturulmuş yeni nesil topluluk ve sosyal gelişim ağıdır. Goodwall, öğrencilere, girişimcilere ve genç profesyonellere fikirlerini paylaşmak, başarılarını vurgulamak, yeteneklerini sergilemek, deneyimlerini belgelemek, dünyanın her yerinden benzer fikirlere sahip yaşıtları ile tanışmalarını sağlamak, iş bulmak, staj yapmak ve burs bulmak veya aramak için benzersiz bir platform sunarak yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

Goodwall topluluğu, dünya çapında 150’den fazla ülkeden 1,5 milyondan fazla üyeden oluşur. Goodwall, 5 milyondan fazla iş ve staj fırsatı, 1 milyon dolardan fazla burs ve ödül, binlerce gönüllü etkinlik ve yüzlerce çevrimiçi kursla, bu yeni on yılda öğrencilerin ve genç profesyonellerin desteklendirilmesine hazır.

Alexandra Robinson’dan Liderlik, Başarısızlık ve Kişisel Farkındalık Üzerine İçgörüler
AIESEC Türkiye Blog

Share Article
TOP
blank
Sayfa yükleniyor...