fbpx

Dünyayı Kurtarmak İçin Oturduğunuz Yerden Yapabileceğiniz 10 Şey!

blank

Dünyamız insanların hareketleri ve kullanımları ile şekil alarak düzene ayak uydurmakta. Peki biz evrende yaşayan ve yaşayacak olan her bir canlı için gereken özeni ne kadar gösteriyoruz? Günlük aktivitelerimizde bir kaç değişikliğe giderek bile dünyayı kurtaracak ufak değişikliklere sebep olabileceğimizi biliyor muydun?

Dünya Liderleri önümüzdeki 10 yıl içinde 3 önemli işi başarmak için 17 Küresel Amaç üzerinde uzlaştı. Aşırı yoksulluğu sona erdirmek. Eşitsizlik ve adaletsizlik ile mücadele. İklim değişikliğini düzeltme. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı‘nın (UNDP) Tembel İnsanın Dünyayı Kurtarma Rehberi‘nden özellikle çevreyi korumak için yapabileceğin 10 basit adımı seçtik. Bu 10 basit adımı uygulayarak yorulmadan, çaba sarf etmeden de fark yaratabilirsin.

blank
Sürdürülebilir Kalkınma İçin Küresel Amaçlar
UNDP Türkiye

1. Işıkları Söndür

Televizyonun ya da bilgisayar ekranın sana rahat ve gerekli ışığı sağlar, bu yüzden ihtiyacın yoksa diğer ışıkları kapat.

2. Çevre Dostu Markaları Seç

İnternetten biraz araştırma yapıp sürdürülebilir uygulamalar edinmiş ve çevreye zarar vermeyen şirketler bulup, bu markalardan alışveriş yapabilirsin.

3. Karbon Salınımını Dengele

Climate Neutral Now sitesinden bireysel karbon ayak izini hesaplayıp, karbon salınımını dengeleyecek adımları atabilirsin.

4. Duş Süreni Azalt

Duşlarını kısa tut. Özellikle küvetlerin 5-10 dakikalık bir duştan çok daha fazla su harcadığını unutma

5. Daha az et tüket

Daha az et, kümes hayvanı ve balık tüket. Et üretimi bitki üretimine göre çok daha fazla kaynak kullanımı gerektirir.

blank

6. Bulaşıkları Sudan Geçirme

Eğer mutfağında bulaşık makinesi kullanıyorsan bulaşıkları makineye yerleştirmeden önce sudan geçirme.

7. Çakmak Yerine Kibrit Kullan

Gazla doldurulmuş plastik çakmaklar yerine kibrit kullan. Kibritler plastik çakmaklar gibi bir petrol ürünü olan gaz tüketmezler. 

8. Plastik Kullanımını Azalt

Satın aldığın ürünlerde olabildiğince az ambalaj kullanılmasına dikkat et.

9. Saçlarını Doğal Yoldan Kurut

Saçını ve kıyafetlerini kurutma makinesi kullanmak yerine doğal bir şekilde ile kurumaya bırak. Kıyafetlerini yıkarken çamaşır makinen tam dolu olmadığı sürece çalıştırma.

10. Sadece beğenme, paylaş!

Eğer iklim değişikliğiyle ilgili enteresan bir sosyal medya paylaşımı görürsen onu kendi hesabında paylaş, böylece senin ağındaki arkadaşların da o paylaşımı görmüş olurlar. İklim değişikliği ve çevre için toplumsal duyarlılık geliştiren örgütleri sosyal medyada takip ederek kendi yakın çevreni bu konuyla alakalı bilgilendirebilirsin!

blank

Çevre için Duyarlılık Geliştiren Örgütler:

1.Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP)

UNEP uluslararası çevre sözleşmelerinin geliştirilmesi, çevre bilimini teşvik etmek, ağaçlandırma ve sulak alanların restorasyonu gibi çevresel kalkınma projelerinin finansmanı ve uygulanmasını nitelikli hale getirmek için çalışmaktadır. Bununla birlikte potansiyel olarak zararlı kimyasallarda uluslararası ticaret, sınır ötesi hava kirliliği ve uluslararası su yollarının kirlenmesi gibi konularda kılavuz ilkelerin oluşturulmasını ilke olarak benimsemiştir.

2.Greenpeace

Greenpeace amacının “Dünya’nın tüm çeşitliliği ile yaşamı besleme gücünü garantiye almak” olduğunu belirtir ve küresel ısınma, ormanların yok olması, aşırı avlanma, ticari balina avcılığı, genetik mühendisliği ve nükleer gibi dünya çapındaki sorunlardaki kampanyasına odaklanmaktadır.

3. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF)

Dünya Doğayı Koruma Vakfı WWF-Türkiye, yapılan çeşitli bilimsel çalışmaların sonuçlarına dayanarak seçtiği ‘öncelikli koruma alanları’nı Ramsar Antlaşması’nda belirlenen ölçütlere göre değerlendirerek, temelde su kaynaklarının doğru kullanılmasına yönelik çalışmalar, orman alanlarının bozulmasını ve yok olmasını önlemek, orman kaynaklarının sürdürülebilir kullanımını sağlamak ve; kıyıların ve doğal kaynaklarımızın korunmasına yönelik deniz koruma alanlarının oluşturulması ve canlı türlerinin yaşamlarını sürdürmeleri için çalışmaktadır.

4. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN)

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin görevi, doğal hayatın bütünlüğünü ve çeşitliliğini korumak, doğal kaynakların adil ve ekolojik olarak sürdürülebir olmasını sağlamak ve bu konu hakkında da toplumları bilinçlendirmek amacıyla faaliyet göstermektir.

Kuruluş, çevre ve doğanın korunması ve sürdürülebilir çevre yönetiminin sağlanmasına yönelik uluslararası çabaları organize etmekte, “clearinghouse” olarak işlev görerek, doğanın korunmasına yönelik politikaların geliştirilmesine katkıda bulunmaktadır.

5. BirdLife International

BirdLife International, doğal kaynakların kullanımında sürdürülebilirlik için kuşları, yaşam alanlarını ve küresel biyolojik çeşitliliği korumaya çalışan küresel bir koruma organizasyonları ortaklığıdır. 1922 yılında kurulmuş olup 120’den fazla ortak kuruluş ile dünyanın en büyük koruma organizasyonları ortaklığıdır. 100’den fazla ülkede 2,5 milyondan fazla kişi ve ortak kuruluş üyeliğine sahiptir.

6. The Global Experience

The Global Experience (eski adıyla Solar Net International) öncelikli olarak küresel öğrenme projeleri ve sürdürülebilir kalkınma üzerine eğitim alanında faaliyet gösteren uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur.

7. Küresel Biyoçeşitlilik Danışma Tesisi (GBIF)

Küresel Biyoçeşitlilik Danışma Tesisi’nin (GBIF) ana misyonu, sürdürülebilir gelişmeyi desteklemek için dünya çapında biyoçeşitlilik verilerine serbestçe ve açık erişim sağlamaktır. Bununla birlikte iş birliğine katılımı teşvik etme, iş ortaklarıyla yapılan çalışmalara öncelik verme, biyoçeşitlilik verilerini bilimsel bütünlük ve birlikte çalışabilirliğin sağlanabilmesi gibi amaçlara da sahiptir.

Daha yaşanılabilir bir dünya ve canlılara pozitif etki yaratmak adına senin rolün ne olacak?

Share Article
TOP
blank
Sayfa yükleniyor...