fbpx

Cinsiyet Eşitliğine Adını Altın Harflerle Kazıtmış Kadın: Kathrine Switzer

  • Home
  • Kültür-Sanat
  • Cinsiyet Eşitliğine Adını Altın Harflerle Kazıtmış Kadın: Kathrine Switzer
blank

Kathrine Virginia “Kathy” Switzer, ABD’li maroton koşucusu, yazar, aktivist ve TV yorumcusu. 5 Ocak 1947’de Almanya’nın Amberg şehrinde doğdu. Peki Kathrine’yi bu kadar ünlü yapan, onu bir kadın hakları savunucusu haline getiren olay ne idi?

blank

Kathrine’nin hikayesi çok küçüklüğe dayanıyor. Kendinin farkına vardığı ilk zamanlardan itibaren tutkusu olan koşuyla tüm zamanını harcıyordu ancak bu tutku gün geçtikçe onun hırsını ve azmini daha fazla körüklüyordu. Artık 1967 yılına geldiğinde bu tutkusunu insanlara göstermeyi ve kendini kanıtlamayı istiyordu ama önüne çok büyük bir engel koyuldu. O yılların Amerika’sında kadınların maraton ve koşulara katılma hakkı bulunmuyordu. Koşular sadece erkeklerin katılımına açıktı çünkü kadınların bunu başarabilecek güce ve hırsa sahip olmadıklarını düşüyorlar ya da inanmıyorlardı. Kathrine için bu engel sadece kendi önüne koyulmuş bir engel değildi tüm kadınlar adına atılması gereken büyük bir adımdı. Bu sebeple bu koşuya katılabilmesi ve bitiş çizgisine gelebilmesi çok büyük bir önem taşıyordu.

blank

Yarışın öyküsü de Kathrine’nin hayatı gibi bir hayli ilginç. 1967 yılı Boston Koşu ’sunun olduğu gün Kathrine, erkek arkadaşı ve koçu koşunun olduğu alana gelir Kathrine yağmurun da oluşundan faydalanarak ceketinin şapkasını geçirir ve kendini saklar. Adını listeye K. Switzer olarak kaydettirir ve kimse kadın olduğunu fark etmez ve böylece yarış başlar. İlk başlarda gayet güzel geçen yarışta bir problem ortaya çıkar. Üçlü koşarken bir anda yanlarına koşunun düzenleyicisinin ve belediye başkanının da bulunduğu basın arabası denk gelir. Kathrine’yi fark eden yetkililer anında arabadan atlar ve Kathrine’ye saldırıya başlar, üzerindeki 261 numaralı formayı çıkarmaya çalışırlar. Ancak o anda Kahtrine’nin koçu bu başarıyı ne kadar istediğini bildiğinden bir şekilde Kathrine’yi olayın içinden çıkarır ve koşmaya devam etmesini sağlar. Kathrine “eğer o an vazgeçseydim kimse kadınların da uzun mesafe koşabileceklerini, koşmaya hakları olduğunu düşünmeyecekti. Benim yalnızca yeteneksiz bir palyaço olduğumu düşüneceklerdi” diyor. Hırsı ve cinsiyet eşitliğine olan inancı sayesinde 4:19:31 gibi bir skorla bitiş çizgisine ulaşıyor.

blank

Tüm bu yaşananların ardından 1972 yılında –Kathrine’nin eyleminden 5 yıl sonra- Boston Koşu ’suna kadınların katılımı resmi olarak kabul ediliyor. Bu olayın 50 yıl ardından Kathrine tekrar Boston Koşu ‘suna katılıyor ancak bu sefer tüm kadınların ve erkeklerin desteği ile ilk skorundan 25 dakika fazla bir skorla. Kadınların maratonda koşmaları için öncü olan Switzer hayatı boyunca 30 maraton koştu ve 1974 yılında New York’ta düzenlenen maratonu 3:07:29 gibi süreyle tamamlayarak birinci oldu. İçindeki hırsı ve inancı potansiyeli ile birleştiren Kathrine günümüz kadın koşucularının hak elde etmesini sağlayarak cinsiyet eşitliğinin önemli savunucuları arasında günümüzde dahi yer almaktadır.

blank

Share Article
TOP
blank
Sayfa yükleniyor...