fbpx

Girişimci Adayları için Girişimci Destek Programları

blank

Bir girişimi hayata geçirmek için temelde üç faktöre ihtiyaç duyulmaktadır. Bu üç faktörü İş Fikri, Ekip ve Yatırımcı (Destekçi) olarak sayabiliriz. Girişimciler bu üç maddeden üçüncü olan dış etmenlere bağlı olduğu için bir çok girişimci adayını yoğun araştırmalara itmektedir. Bu noktada akla Girişimci Destek Programları gelmektedir.

Girişimci destek programları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda giderek artış gösteriyor. Girişimleri özellikle network ve mentorluk gibi olanaklarla destekleyen bu programlar sayesinde, hem iş fikrini oturtacak, hem bilinirliğini artıracak, hem de uzman kişilerden faydalı eğitimler ve tavsiyeler alma imkanına sahip olacaksınız.  Bu yazımızda sizlere hem finansal olarak hem de bilgi ve tecrübe olarak destek alabileceğiniz farklı kategorilerde girişim destek programlarını derledik.

blank

1.Hamdi Ulukaya Girişimi

Hamdi Ulukaya ABD’de son 10 yılın en hızlı büyüyen ve “En Yenilikçi 10 Şirket” arasında yer alan Chobani’nin kurucusu ve CEO’sudur. Hamdi Ulukaya Girişimi ise, Türkiye’yenin her yerinden girişimleri ve girişim fikirlerini desteklemek amacıyla başlatılan program her yıl 24 Girişimci adayını ve 12 Girişimi destek programına kabul etmektedir. Hamdi Ulukaya Girişimi Girişimci Adayı Destek Programı ve Start-up Destek Programı iki farklı programdan oluşmaktadır.

Girişimci Adayı Destek Programı:

Başvurular arasından 48 kişilik bir ekip Hamdi Ulukaya Girişimi 2020 İstanbul Zirvesine davet ediliyor. 48 girişimci adayı arasından 24 kişi ABD programına katılmaya hak kazanıyor. Hedef belirleme toplantısının ardından kendi alanında bir mentor eşliğinde bir yıllık süreç başlıyor. ABD programının ardından Türkiye’de düzenlenen Hedef Takip Toplantısının ardından adayların hedeflerine ne derece ulaştıkları gözden geçiriliyor  Ayrıca program;

Aylık 500 TL burs, tüm eğitim programı ve geziler, grup yemekleri, müze giriş ve kültürel etkinlik biletleri, yurt içi ve yurt dışı ulaşım/konaklama, pasaport ve vize masrafları, ABD eğitimi boyunca günlük 25 Dolar harçlık, program sonrasında ilk 1 yıl içinde şirket kuran adayların, kuruluş masrafları için 1000 Dolar hibe desteklerini kapsıyor.

blank

2.İTÜ Çekirdek

İTÜ Arı Tekno-kent kapsamında 2012 yılında kurulan İTÜ Çekirdek bu güne kadar 2.424 girişime ve 5.432 girişimciye destek olmuştur. Üniversite Kuluçka Merkezleri arasında Dünya’da ilk 5’de olan  İTÜ Çekirdek 40’ı aşkın paydaşıyla; girişimcileri, şirketleri, melek yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir girişimcilik platformudur. Yılın belli dönemlerinde başvurularını açan İTÜ Çekirdek,  eğitimler, network desteği, ofis ve ücretsiz paket destekleriyle girişimcilere güzel olanaklar sunuyor.Geleneksel olarak her yıl düzenlenen Big Bang ise, hem tüm girişimcilere de ödüller dağıtıyor hem de programdaki girişimleri yatırımcılarla buluşturarak  diğer Türkiye’nin önde gelen yarışmalarından biri olmayı başarıyor. 

blank

3.Türk Telekom PİLOT

2013 yılında Türk Telekom tarafından başlatılan PİLOT, Türkiye’deki ilk kurumsal girişim hızlandırma progrogramı olarak öne çıkıyor. Türk Telekom, PİLOT ile girişimcileri desteklemeyi, girişimcilik ekosistemini güçlendirmeyi ve girişimlerle iş birliği yaparak müşterilerine yenilikçi ürün ve hizmetler sunmayı hedeflemektedir. 

Hızlandırma programı kapsamında girişimlere Türk Telekom ile iş birliği fırsatı, nakit desteği, eğitim, mentorluk, iş bağlantıları, yatırımcılara erişim, ofis alanı, teknoloji altyapısı, mobil iletişim paketi ve tanıtım desteği sağlanmaktadır. 12 hafta süren programın sonunda ekiplerden, doğrulanmış bir iş modelini esas alan ‘Ana Fonksiyonlara Sahip Ürün (MVP)’ ortaya çıkarmaları beklenir. Programı başarı ile tamamlayan ekipler geliştirdikleri MVP ve iş modelini, seçkin yatırımcıların katıldığı ‘Demo Day’ etkinliğinde sunarlar.

blank

4.Etohum

2007 yılında kurulmuş olap  belki de ismini en çok duyduğunuz, en bilinen girişim hızlandırma programı olan Etohum, yeni ekonomi konusunda bilgi ve fikir sahibi, kendi internet şirketini kurmak isteyen girişimcilerle; şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getirmeyi amaçlayan pazar yeridir.  İnternet konusunda yeni iş fikri olan henüz şirketini kurmamış, iş fikrini gerçekleştirmek için şirketini kurmak üzere olan, internet şirketini / girişimini kurmuş, sermaye, yönetim, pazarlama ve diğer desteğe ihtiyacı olan herkes Etohum’a başvuru yapabilir. 

Her sene Şubat ayından Aralık ayına kadar devam edecek olan süreçte, yeni ekonomi girişimcisi olmak isteyenlere yeni işe başlama bilgisi, uygun girişimcilik ortamının sağlanması ve iş planlarının yatırımcı olabilecek şirket, kişi, yatırımcılar tarafından değerlendirilmesi için uygun ortam sağlanması amaçlanmaktadır.

blank

5.Hackquarters

Türkiye’deki girişim hızlandırma programları arasına 2016 yılında katılan Hackquarters yenilikçi ve dünyaya açılma hedefi olan girişimlere kucak açıyor. Şu anda İngilizce hizmet sağlayan  Hackquarters aynı şekilde İngilizce hizmet veren vede dünyaya açılmayı amaçlayan girişimcileri uluslararası arenaya taşımayı amaçlıyor. Özellikle girişimlerin global olması çok kritik, bu konuda da Silikon Vadisi ve daha bir çok yerde yapılan programlarla birlikte ortak programlar gerçekleştiriliyor.Girişimcilere 10 bin TL’lik çekirdek bütçe, hukuk/muhasebe konularında destek, Kolektif House’da çalışma alanı ve hibe/yardımlar konularında destek sunan Hackquarters’ın  bu desteklerin mali değerinin 100 bin TL’yi aştığını dile getiriyor.

blank

6.TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var

2011 yılında temelleri atılan TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var!, üniversite öğrencilerine yenilikçi bakış açısı ve girişimcilik yetkinliği kazandırmak amacıyla eğitimden iş dünyası ile etkileşime, kuluçkadan rehberliğe geniş yelpazede destek sağlayan bir girişimcilik programdır.

Programın temel amacı, Türkiye genelinde girişimciliğe ilişkin farkındalığı ve yetkinliği artırmak; Gençler başta olmak üzere toplumun her kesiminde yenilikçiliği teşvik etmek ve girişimciliği bir kariyer seçeneği olarak sunmak, Girişimcilik ekosisteminin çok merkezli gelişmesine katkı sağlamaktır.

Fikirlerini hayata geçirmeden önce girişimcilik ekosistemine adım atıp, yurt dışındaki start-uplarda staj yapmaya almaya ne dersin? Girişimcilik serüvenine bir an önce başlamak için https://aiesec.org.tr/global-entrepreneur/ sayfasını ziyaret edip detaylı bilgiyi edinebilirsin. Stajlara başvurunu yapmadan ”Girişimci Adaylarının Mutlaka Sahip Olması Gereken 7 Özellik’‘ adlı yazımıza göz atmayı unutma!

Share Article

You may also like

TOP
blank
Sayfa yükleniyor...