fbpx

Kadınlar Tarafından İcat Edildiğini Bilmediğiniz 6 Şey

blank

Araba Sileceği

1903 yılında Mary Anderson, yağmurda arabaların camlarının suyla kaplanarak görüşü azaltmasını çözecek ilk sileceği üretti fakat bu silecekler, otomatik değildi ve elle çalışıyorlardı.

 

İşaret Fişeği

 

Gemilerin birbiriyle iletişimi bir zamanlar renkli bayraklar, fenerler ve insanların bağırışları ile sağlanıyordu. Bunların uyumsuzluğunu fark eden Martha Coston bu fikri tek başına bulmadı. Ölmüş eşinin not defterlerini incelerken bu fikirle karşılaştı. Gerçekleştirdikten sonra kendi adına değil, krediyi, ölmüş eşi Bay Coston’a verdi.

 

Katlanabilir Yatak

blank

Uzun süredir kullandığımız bize yerden tasarruf etmemizi sağlayan katlanabilir yatakların fikrini öne atan Sarah E. Goode oldu. İlk tasarımı pek işlevsel değildi. Ancak 1885 yılında yaptığı bu ilk tasarım bir çalışma masasıydı ve geceleri yatağa dönüştürülebiliyordu. Ondan 15 sene sonra, bildiğimiz katlanır yatakların ilk kitlesel üreticilerinden The Murphy kuruldu.

 

Bilgisayar

blank

Bilgisayarların babası olarak Alan Turing bilinir fakat bilgisayarlardan ve tarihini araştıranlar Grace Hopper ismini daha önce duymuşlardır. O ve Howard Aiken, Harvard’ın Mark 1 bilgisayarını ürettiler. 1944’te üretilen bu makina, 5 ton ağırlığındaydı ve oda büyüklüğündeydi. Copper, yazılı dili bilgisayar koduna dönüştürebilecek ilk yazılımlardan birisini geliştirdi. Daha önemlisi, “bug” (bilgisayar böcekleri veya hataları) ve “debugging” (hata ayıklama) sözcüklerini ilk o geliştirdi ve kullandı.

 

Bira

blank

Biranın ilk olarak kim tarafından icat edildiği bilinmiyor ancak tarihçi Jane Peyton’ın yürüttüğü bir araştırmaya göre biranın bulunuşundan itibaren binlerce yıl boyunca bira üretimi kadın hakimiyetindeydi. Yaklaşık 7 bin yıl öncesinde, Mezopotamya bölgesinde kadınlar bira üretmekteydi.

 

Kablosuz İletişim

 

Önceleri bir film yıldızı olan Hedy Lamarr, 2. Dünya savaşında kullanılan geliştirdiği gizli iletişim icadıyla artık her gün kullandığımız Wi-Fi ve GPS teknolojilerinin temellerini attı.

Share Article
TOP
blank
Sayfa yükleniyor...