fbpx

Yumurtasından Tavşanına Paskalya Hakkında Bilinmeyenler

  • Home
  • Genel
  • Yumurtasından Tavşanına Paskalya Hakkında Bilinmeyenler
blank

Rengarenk, desen desen yumurtalar, tavşan şekilli çikolatalar…

1 Nisan her ne kadar şaka günü olarak bilinse de Hıristiyan aleminde paskalya bayramı olarak kutlanıyor. Bazılarınızın kutladığı, bazılarınızın televizyon haberlerinden ya da filmlerden aşina olduğu bu bayram, Avrupa’da pagan döneminden beri kutlanan, baharı ve bereketi selamlayan bir bayram  aslında.

blank

Bazı yerlerde Easter olarak bilinen, yaygın adı Paskalya olan bu gelenek, adını Sakson tanrıçası  Eostar’dan  alıyor .Paganların, Eostar’ın için düzenlediği bu gelenek, Hıristiyanların daha sonrasında kutlamaya başladığı bolluk ve bereket bayramı olmuştur.

Ayrıca Hıristiyanlıkta İsa’nın çarmıha gerildikten sonra, üçüncü günde yeniden dirilişinin kutlandığı en eski ve en önemli bayram olarak da  bilinmektedir.

İsrailoğulları’nın Mısır’daki esaretten kaçışına veya İsrailoğulları’nın ilk doğan çocuğunun canının bağışlanması da bir başka kutlama sebebidir.

Paskalya bayramına dair en eski kayıtlar ise 2. yüzyıla aittir. Fakat İsa’nın dirilişi konu alınıldığı düşünüldüğünde, bayramın daha eski yıllarda da kutlandığı düşünülmekte.

Bu günde evlerde mumlar yakılır, dualar edilir, yumurtalar boyanır, komşular çörekler yapılıp ikram edilir. Ayrıca klişelerde ayin sırasında ışık yakılmaz, tamamen mumlardan yararlanılır.

blank

Tavşan sembolü bereket ile bağdaştırılıyor. Çünkü bir tavşan yılda 80 kez doğum yapabiliyor. Bu yüzden de tavşan şeklinde şekerlemeler ve çikolatalar bugüne özel olarak dağıtılıyor.

Share Article
TOP
blank
Sayfa yükleniyor...