fbpx

NASA Destekli Projelerde Yer Almak: Mars Society

blank

NASA’nın öncülüğüyle atılan adımlarla birlikte, Mars Society gibi, kaynaklarını uzay teknolojilerine yönlendiren şirketlerin ve sivil toplum kuruluşlarının adından daha sık söz eder olduk.

Mars Society 13 Ağustos 1998 yılından beri varlığını sürdüren, şuan 22 yaşında olan, Amerika ve dünya çapında gönüllülük odaklı faaliyetlere sahip, Mars gezegeninde insan keşfi ve yerleşimi için adanmış bir sivil toplum kuruluşudur. Varlığını sponsorlar ile sürdüren Mars Society’in en büyük sponsorlarından biri NASA’dır. Kurucusu, aynı zamanda şuanki başkanı olan Dr. Robert Zubrin öncülüğünde aktif olarak faaliyet göstermektedir. Mars’ta yaşamı destekleyen ve buna ulaşmayı hedefleyen topluluğun ülke ve dünya çapında daha geniş çaplı etkileşimleri de vardır.

blank
AIESEC Türkiye Blog
NASA Destekli Projelerde Yer Almak: Mars Society

Kuruluş, Mars hakkında okullara, kolejlere, üniversitelere, meslek kuruluşlarına ve genel halka görüşmeler ve sunumlar yapmakla birlikte okullarda fen, astronomi ve uzay uçuşu ile ilgili konuların öğretimini teşvik etmektedirler. Bunlarla beraber, eğitimlerini Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Avustralya çevresinde düzenledikleri kongrelerle sağlamaktadırlar.

Projelerinin büyük sponsorları olmasının yanı sıra yaptıkları online konferanslara da katılım göstermek mümkün. Düzenli projeleri yayınlayarak, bu alana ilgili insanlara belli kapılar açan kuruluş, aynı zamanda geleceğimiz ve bizlerin fikirleri için yol haritası çizmektedir.

“MARS CITY STATE” YARIŞMASI

blank
AIESEC Türkiye Blog
NASA Destekli Projelerde Yer Almak: Mars Society

Şuan topluluk, 1.000.000 kişilik bir Mars devletinin en iyi tasarım planı için uluslararası bir yarışma düzenlediğini duyurdu. Proje kapsamında teknoloji ve yapay zeka tabanlı yapılan tasarımlar site üzerinden kabul edilecektir. Birincilik için 10.000$, ikinci için 5.000$, üçüncü için 2.500$, dördüncü için 1.000$ ve beşinci için 500$ ödülü vereceklerini ise rapor içerisinde duyurdular.

Proje hakkında daha detaylı bilgiyi buradan edinebilirsiniz.

MARS SOCIETY PROJELERİNDE ÖNCEKİ BAŞARILAR:

blank
AIESEC Türkiye Blog
NASA Destekli Projelerde Yer Almak: Mars Society

İTÜ ROVER TAKIMI ÜÇÜNCÜ OLMUŞTU

blank

İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ) bünyesinde alana ilgili öğrenciler tarafından 2016 yılında kurulan İTÜ Rover takımı, projesi ile ABD’de de düzenlenen University Rover Challenge’da Türkiye’yi temsil etmiş ve üçüncülüğü kazanmıştı. Yarışmaya toplamda 93 ayrı proje başvurmuştu. Belirli ön elemeler sonucunda 36 takım finale kalmış, AXA Sigorta’nın sponsorluğu ile tasarlanan proje finalde 92,78 puan almış, Czestochowa University of Technology (Polonya), BRAC University (Bangladesh) ve Missouri University of Science and Technology (ABD) ile üçüncülüğü paylaşarak bir ilki ülkemize kazandırmıştı. Yarışmanın finaline kalan ilk Türk takım olmasının yanı sıra üçüncülük derecesine sahip ilk Türk takım olma özelliklerine de sahiplerdi.

EN BÜYÜK SPONSOR NASA OLMUŞTU

Mars Society  NASA tarafından desteklenmektedir. Projenin de sponsorlarından birisi NASA’ydı. Proje kapsamında birincilik için projelerini dünya çapından katılımcılar jürilere tanıtmışlardı.

Yarışmadaki amaç, astronotların istasyonlarından çıkma gereksinimi duymadan ağırlık taşıma, vida ve çip söküp takma işlemlerini sağlayabilmek için bir rover (gezgin araç) üretmekti.

blank
AIESEC Türkiye Blog
NASA Destekli Projelerde Yer Almak: Mars Society

İLK BİLİM ÖZEL ÖDÜLÜ’NÜN DE SAHİBİ OLMUŞLARDI

Daha önceki yıllarda da Türkiye’yi temsil etme girişimlerinde bulunan Rover takımının 2016 yılında Robotik Kulübü bünyesinde kurulduğunu söylemiştik. 2017 yılında ABD’nin Utah eyaletinde düzenlenen ve rover yarışmasında University Rover Challenge’a katılmaya hak kazanan ilk Türk takımı da olan İTÜ Rover Takımı, ilk aracıyla 13’üncü olmuştu. 2018 yılında ise aynı yarışmada tarihte ilk defa verilen “Bilim Özel Ödülüne” layık olmuştur. İTÜ Rover Takımı aynı yılın Eylül ayında katıldığı European Rover Challenge’da (ERC) ise 12.’lik  elde etmişti.

Uzaya gitme, Mars’ta var olabilecek yaşama katkıda bulunma, NASA destekli projelerde yer alma fırsatlarından yararlanmak için düzenli olarak yeni haber ve duyuruları site üzerinden güncel olarak takip edebilirsiniz.

Projeleri güncel olarak takip etmek gelişmelerden haberdar olmak ve daha fazla bilgi için sitesini ziyaret edebilir, İTÜ’nün final bölümünün videosunu ise buradan izleyebilirsiniz.?

https://www.youtube.com/watch?v=Ht_gPUQ4iJo
Share Article

You may also like

TOP
blank
Sayfa yükleniyor...