fbpx

100. Yılında Geçmişten Günümüze 23 Nisan!

blank

“ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI”

Evet, çoğumuzun çok küçük yaşlarda tanıştığı, her yıl iple çektiği bayramdır 23 Nisan. Çocukluğumuzda heyecanlı bir şekilde erkenden uyanıp, gösteri telaşesi içerisinde coşku ile devam ettirerek sonlandırdığımız gün bu yıl 100.yılını kutluyor!

Neden Kutlanılıyor?

23 Nisan 1920’de meclisin açılması ile Egemenlik, tek kişiden halk iradesine geçmiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara bayram olarak hediye ettiği bir gün haline gelmiştir.

Dünyada çocukların sahip olduğu tek bayramdır, 23 Nisan. UNESCO’nun 41 yıl önce bugünü ‘Çocuk Yılı’ ilan etmesiyle Türkiye bu bayramı tüm ulusların çocuklarıyla kutlama kararını verdi.

Ulusal Egemenlik ve 23 Nisan Bayramı ilk başta birbirlerinden ayrı bayramlardı, daha sonra Çocuk Bayramı ile birleşerek bugün ki sıfatını kazanmıştır.

blank
23 Nisan 1920

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, Büyük Millet Meclisinin açılışı ile beraber Türk çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 23 Nisan 1921‘de Milli Bayram olarak kutlanmaya başladı.

İlk kutlamalar 1922 yılında Ankara’da yapılmaya başlandı. İlk kapsamlı kutlamalar ise 1927 yılından itibaren oldu. 1933’te Atatürk’le beraber çocukları makama kabul etme geleneği başlandı.

1929’dan itibaren düzenli olarak yapılmaya başlanan kutlamaların adı son olarak, 1981 tarihli Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’la “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramıdır” şeklinde resmiyet kazandı.

blank
Atatürk ve manevi kızı Ülkü Adatepe.

1975’ten itibaren TRT de programlarıyla bugüne destek vermiş, 1979 yılında da resmî Millî Hakimiyet Bayramı törenlerine çocukların katılmasına karar verilmiş, 1980 yılında ise “Çocuk Parlamentosu” oluşturulmuştur.

blank
23 Nisan Kutlamaları, Anıtkabir.

Günümüzde 23 Nisan başta Anıtkabir olmak üzere çeşitli Atatürk anıtlarında resmi törenlerle başlamaktadır. Ardından stadyumlarda ilköğretim öğrencilerinin hazırladığı gösterilerin sergilenmesi ve resmi geçit törenleriyle devam etmektedir. Akşamları da büyük şehirlerde genellikle fener alayı düzenlenmektedir.

Resmi törenlerden sonra bayram yerlerinde güreş, koşu ve başka çeşit yarışmalar düzenlenmektedir. Çeşitli sivil toplum örgütleri veya kuruluşlar tarafından düzenlenen etkinlikler de bugün içerisinde yer alır. Önceden belirlenmiş öğrenciler kısa bir süreliğine kurumlardaki devlet memurlarının makamlarına oturma şansına sahip oluyorlar, bu kişilerle orada sohbet ediliyor.

23 Nisan günü Türkiye’de resmi tatil günüdür. İlköğretim öğrencilerine 24 Nisan günü de tatil ediliyor.

blank
Atatürk’ün 23 Nisan Ziyaretleri.

Öğrenciler okulları tatil edilmeden önce bütün sınıfları ve okul binasını günün anlam ve önemine yakışır şekilde süslemektedir. Bu her bir öğrenci için kutsal bir görev olarak bilinir.Şehir içi kutlamalardan ziyade öğrenciler okullarına döndükten sonra da bir program ile 23 Nisan’ı devam ettirmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda 23 Nisan bazı sebeplerden ötürü kutlanılamamıştı. Bu durumdan kısa süre sonra yaşanan karar değişikliği ile aynı kültüre geri devam etmeye başlandı.

Aynı zamanda bugün, TRT tarafından düzenlenen etkinliklerle de güzel bir şölen haline geliyor uzun yıllardır.

blank
Geçmiş yıllara ait 23 Nisan Töreni.

Bu yıl ülkemizde yaşanan virüs sıkıntılarından ötürü bayramı ne yazık ki evlerimizde kutlayacağız. Atatürk’ün kabrinin de içerisinde yer aldığı Anıtkabir ilk defa bu bayramı boş geçirecek.

100. yıl kutlamalarına herkes evden eşlik ederken belirlenen #23Nisan100yasında ve #23Nisandabalkondayız hashtag’leri ile sosyal medyada çeşitli paylaşımlar yapılması bekleniyor. Böyle bir durumda yüz gülümsettiren en güzel haber ise Akşam saat 20.00’da balkondan İstiklal Marşı’nın söylenecek olması.

Atatürk’ün Ulusal Egemenlik Sözleri:

“Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.”

“Özgürlüğün de, eşitliğin de adaletin de dayanağı ulusal egemenliktir.”

“Ulusal egemenlik, ulusun namusudur, onurudur, şerefidir.”

“Ulusal egemenlik öyle bir ışıktır ki, onun karşısında zincirler erir, taç ve tahtlar batar yok olur.”

Bu anlamlı gün için yazılmış çok sevdiğim bir şiiri de sizlerle paylaşmak istiyorum.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızın 100. yılını hep beraber bu anlamlı günde evlerimizden en yüksek coşkuyu hissederek ve hissettirerek kutlayalım.

blank

23 Nisan 2020 saat 19.00’da JCI Kültür YouTube hesabı üzerinden canlı gerçekleştirilecek çocuk hakları ve çocuk işçiler üzerine konuşacağımız Webinar’ımıza günün anlam ve önemini farklı perspektiflerden görmek isteyen herkes mutlaka katılmalı. JCI Kültür ”Children of Peace” projesi ve yayınımız hakkındaki detaylar blog yazımızı inceleyebilirsiniz!

İçimizde ki çocuklarla bize bugün hep bayram, günümüz kutlu olsun!

Share Article

You may also like

TOP
blank
Sayfa yükleniyor...