fbpx

Gençlerin Pandemiden Öğrendiği 5 Ders

blank

Ne dersek diyelim, pandeminin hayatımızın bazı temel yönlerini kökten değiştirdiği konusunda hepimiz hemfikir olabiliriz. COVID-19 vakaları, son birkaç ayda günde 289.648 vaka ile, rekor kıran bir  hızla arttığı için, geçtiğimiz aylarda her konuşmanın ana konusu oldu. Farklı insanlar için farklı şeyler ifade ediyor pandemi: Çaresizliğin nedeni, insanları bir araya getirme nedeni ve daha da çeşitli tanımlar.

Güçlü değişikliklere maruz kalmak, neşe bulmak ve yalnızlık, her sabah yataktan kalkmak için çabalamak, kaygı çekmek gibi insanlarda çok sayıda tepkiye neden oldu . (COVID-19 sırasında ruh sağlığınızı yönetmeye ilişkin ipuçları için buraya tıklayın .)

İnsanların en iyi veya en kötü halini gördük. Savaştıklarını ve dayanışma içinde bir araya geldiklerini gördük. Bugün, COVID-19’un dünyadaki gençliği sonsuza dek nasıl değiştirdiğine odaklanıyoruz.

Dünyadaki 5 ülkeden 5 gençle bu salgın sırasında yaşadıkları deneyimler hakkında konuştuk. İşte aldığımız cevaplar:

1. Yalnızca çalışma şeklinizi değil, aynı zamanda başarıyı ölçme şeklinizi de değiştirin

Polonya’dan Aleksander, geçtiğimiz yıl Polonya’da AIESEC’in Pazarlama Yöneticisi olarak görev yapıyordu. Pandemi geldiğinde, takımının hedefleri, tutkuları ve çalışma tarzı için her şeyi değiştirdi.

Evden çalışmak, bütün gün birlikte çalıştığı aynı kişilerle birlikte olmak, yeni bir iş tanımına sahip olmak: bunların hepsi , sıfırdan başlamalarını , yılın geri kalanında tamamen yeni hedefler üzerinde çalışmalarını veya bazı arkadaşları ile vedalaşmalarına neden olan ani değişikliklerdi. Takım olarak koşullara uyum sağlamalarının bir sonucuydu.

blank
Pandemiden Gençlerin Öğrendiği 5 Ders
AIESEC Türkiye Blog

Bazı takım arkadaşlarına veda etmenin ve planladıkları büyük etkinlikleri iptal etmenin zor anlarına rağmen, Aleksander kendisinden önce kimsenin yapmadığı yeni bir şey yapmaktan heyecan duyduSağlık ve güvenlik en önemli öncelik olduğu için, hayallerini ve hedeflerini bir ekip olarak uyarlamaları gerektiğini anladı.

Belirsizlik karşısında uyum sağlamak, sahip olunması gereken paha biçilmez bir beceridir ve kişinin hayatının tüm yönleri için geçerlidir. Ve durumunuz değiştiğinde, başarı ve üretkenlik tanımınız da onunla birlikte değişmelidir.

2. Küçük şeyler sandığınızdan çok daha önemli

Mısırlı bir mimar olan Nariman, günlük hayatımızda, küçük detaylara odaklanırken büyük resmi unutmaya eğilimli olduğumuza dikkat çekti: en sevdiğiniz kahveden bir fincan, en sevdiğiniz simidi tam istediğiniz gibi hazırlamak, hoşunuza gidecek bir şeyler izlemek, hayatta küçük ama bizi mutlu eden detaylara odaklanmanın önemini anlattı.

blank
Pandemiden Gençlerin Öğrendiği 5 Ders
AIESEC Türkiye Blog

İşe gitmeden önce küçük kararlarla zihnimizi meşgul ediyoruz . Örneğin kapıdan dışarı çıkmadan önce sarılmayı bekleyen kardeşiniz. Ya da nefes aldığınız ve o gün güneşin parladığını görebildiğiniz gerçeği.

Hayat bazen sandığımızdan daha fazlasıdır! Nariman ailesiyle geçirdiği zamana şükretmeyi seçti ve hiçbir şeyi hafife almadığından emin oldu .

3. Probleminizin cevabı sadece bir bakış açısı değişikliği olabilir

Hayat her zaman eğri toplar fırlatacak. Anahtar, onları nasıl almayı başardığınızda. Onları yakalayıp geri atmak mı, vurulmamak için kenara çekilmek mi istiyorsun? Belki boşta durmak ve çok zor olmayacağını umarak beklemeyi tercih edersiniz.

Koşullarınızı değiştiremediğinizde bakış açınızı değiştirin. Bu bir klişe gibi gelebilir, ancak salgın bize bunun gerçekte doğru olduğunu gösterdi.

blank
Pandemiden Gençlerin Öğrendiği 5 Ders
AIESEC Türkiye Blog

Perulu 20 yaşındaki Alejandra, zorluklar karşısında buna inanıyor. Bazen tek yapmanız gereken yaratıcı olmak ve zorluktaki fırsatı bulmaktır.

Alejandra, ekibine sanal olarak liderlik etmesi gerektiğinde tek ihtiyacı olan şeyin yaratıcı olmak olduğunu öğrendi . “İşi bitirmenin yaratıcı yolları var ancak bunun için tam donanımlı değiliz. Sanal yönetimin ve nasıl liderlik edileceğini öğrenmenin mümkün olduğunu, ve iyi bir bağ kurulabileceğini keşfettim. Bu sadece özen gösterme ve çaba sarf etme meselesi. “

4. Düşmanlıkla dolu bir dünyada nazik olun

Dünyanın toplu olarak küresel bir pandemide ayakta kalmaya çalıştığı bir zamanda, şu anda en çok ihtiyacımız olan şey kendinizi başkalarının yerine koyma yeteneğine sahip olmaktır.

Endonezya’dan 21 yaşındaki bir ürün tasarımı öğrencisi olan Dandy, COVID-19 sırasında birçok insanın kaçırdıkları şeye odaklandığını belirtti: Rutinleri değiştiğinde iş ve özel yaşam arasındaki dengeyi sağlamakta zorlandıkları gerçeğine. Bu durum günlük hayat içerisinde motivasyonunu da etkilemişti.  Tıpkı yaşadığı tüm değişimler arasında çalışma motivasyonunu bulmakta zorlanan Tunuslu Malek gibi.

blank
Pandemiden Gençlerin Öğrendiği 5 Ders
AIESEC Türkiye Blog

Bu anlarda insanların empatiye ve nezakete ihtiyacı vardır. Bir destek sistemine sahip olmak ve basit bir şekilde birbirimizi önemsemek, yaşam kalitemiz üzerinde muazzam bir etkiye sahiptir. O adımı atıp, iyi yaptığını düşündüğünüz birine ulaşırsanız, söyleyeceklerini duyduğunuzda, size hissettirdikleri karşısında şaşkınlık yaşayabilirsiniz.

5. Eşitsizlikleri görmezden gelemeyiz!

Alejandra ayrıca bu dönemde dünyanın karşı karşıya olduğu birçok sorunun gün ışığına çıktığına dikkat çekti. Her zaman var olan eşitsizlikler, ve sorunları gün yüzüne çıkardı.

İnsanlar evsiz kaldılar, işlerini kaybediyorlar, her gece masalarına yiyecek alabilmek için hayatlarını riske atıyorlardı. Bu tür tartışmalar yapmak kolay değil, ancak bugün dünyamızda mevcut olan eşitsizlikleri kabul etmememiz gerekiyor. En önemlisi, kendimizi ve çevremizdeki insanları eğitmeli ve harekete geçmenin yollarını bulmalıyız.

Benin’den 28 yaşındaki bir doktor olan Hashim Hounkpatin, Afrika’da kitlesel bir okuryazarlık programı başlattı. COVID-19’da güvenlik konusunda farkındalığı yaymak için, tweetleri kullandı ve sağlık uzmanlarıyla birlikte çalıştı. #AgirContreCOVID19 hashtag’leri şimdiye kadar 90.000’den fazla kişiye ulaştı. Şimdi, yerel dillerdeki güvenilir bilgiler içeren ve kullanıcıların uzmanlarla doğrudan etkileşim kurmasına olanak tanıyan bir uygulama tasarlıyorlar.

blank
Pandemiden Gençlerin Öğrendiği 5 Ders
AIESEC Türkiye Blog

Her gencin sesini ve düşüncelerini toplamak zor, ancak konuşmayı seçtiklerinde onları duyabilir veya harekete geçtiklerinde onları görebiliriz.

Aleksander, Malek, Alejandria, Nariman ve Dandy’nin farklı hikayeleri ve farklı gerçeklikleri vardır. Bir seyahat fırsatı, bir etkinlik, bir proje veya kişisel bir hedef olsun, her birinin bu kriz sırasında vazgeçecek bir şeyleri vardı.

Yine de hepsinin ortak noktası, lider olmayı seçmeleriydi: çözüm odaklı olma, kendini tanıma, başkalarını güçlendirme ve bunun özünde dünya vatandaşı olma noktasında sorumluluk almış, çevrelerindeki pozitif etkiyi görmek için harekete geçmişlerdi.

Pandemiden Gençlerin Öğrendiği 5 Ders
AIESEC Türkiye Blog

Share Article

You may also like

TOP
blank
Sayfa yükleniyor...