fbpx

Gelecek Teknolojisi ve Origami Sanatı

blank

Origami Sanatı’nın Kısa Hikayesi

Origami‘nin çıkış noktası tam olarak bilinmemekle beraber kâğıdın icat edildiği Çin’de ortaya çıktığı tahmin edilmektedir. Ancak origaminin dönüm noktası Budist rahipler tarafından Çin’den Japonya’ya getirilmesiyle başlar. İnternette origami yazdığımızda ‘Japon kâğıt katlama sanatı’ olarak yer alması Japonların origamiyi ne denli sahiplendiğini gösterir niteliktedir.

blank
Origami Yapan Japon Kızlar
AIESEC Türkiye Blog

Origami Nedir, Ne Değildir?

Origami kelime anlamı olarak Japoncada oru (katlama) ve kami (kâğıt) kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Pek çok türü olmasıyla birlikte genel olarak makas ve yapıştırıcı kullanılmadan katlama yöntemleriyle oluşturulan şekle esneme, çökme, açılma gibi kabiliyetler kazandıran bir sanattır. Günümüzde maalesef daha çok çocukluk dönemlerinde öğretilen ve daha sonra unutulan bir gelenek haline gelmiştir. Origaminin üç boyutlu hayal edebilmeyi, olaylara farklı perspektiflerden bakabilmeyi ve hepsinden önemlisi yaratıcı ve farklı olanı düşünebilmeyi desteklediği göz önüne alındığında acilen bu durumdan kurtulması gerekiyor. Japonların bu kadar üretken ve yaratıcı olması belki de nesilden nesille aktardıkları Origami Sanatı sayesindedir.

blank
Gelecek Teknolojisi ve Origami Sanatı
AIESEC Türkiye Blog

Gelecek Teknolojisini Origami Mi Şekillendirecek?

Teknolojinin gelişmesiyle yapılan makinelerin daha az yer kaplaması, daha çok fonksiyona sahip olması ve mikro boyuttan makro boyuta ulaşabilmesi gibi işlevler büyük önem kazanıyor. Değişen global dünyada en karmaşık problemlerin en basit fikirlerle çözülebildiği göz önüne alındığında origaminin sanılanın aksine çok önemli rollere sahip olduğu ve sadece hayatı kolaylaştırmakla kalmayıp, hayat kurtardığını da açıkça söyleyebiliriz. Tıpta kalp stendlerinden, tenis kortu büyüklüğündeki James Webb Uzay Teleskobunun tasarımına ve hatta arabalarımızda kullandığımız, kaza anında aniden açılması sağlanılan hava yastıklarına kadar birçok icadın bulunmasına ilham kaynağı olan Origami Sanatı, geleceğin dünyasını da şekillendireceği düşünülüyor.

‘Robert Lang Yeni Nesil Origami Katlıyor’ TEDx Konuşması

https://www.youtube.com/watch?v=NYKcOFQCeno
Gelecek Teknolojisi ve Origami Sanatı
AIESEC Türkiye Blog

Robotik Origami: Robogami

Origami temelde iki boyutlu olan bir nesnenin çeşitli katlama teknikleri kullanılarak üç boyutlu hale getirilme sanatıdır. Üç boyutlu her şekil iki boyutlu yüzeylerin katlanmasıyla elde edilebilir. Mühendisler bu katlamalara teknolojinin desteğiyle değişik işlevler katarak birçok fonksiyona sahip şekil değiştirebilen makineler yapmak istiyorlar. Yani yapılan bir makine kanat çırparak uçabilecek; yürüme, fırlatma, sıçrama gibi işlevlere sahip olacak; aynı zamanda boyutundan dolayı geçemediği yerlerden parçalarını katlayarak geçebilecek.

blank
Değişik fonsiyonlara sahip robogamiler birçok görevde kullanilabilecek.
AIESEC Türkiye Blog

İsviçre’de özel bir ekibin geliştirdiği robogamiler yani robotik origamiler, teknolojinin dönüşümünde önemli bir sıçrama tahtası olabilir! Özellikle zorlu uzay çalışmalarını kolaylaştıracağı düşünülen ve Avrupa Uzay Ajansı ve İsviçre Uzay ajansı gibi büyük kuruluşların da desteklediği bir formatta birçok fonksiya sahip olan robogamiler, geleceğin teknolojisi olabilir. Hepimizin Transformens filmlerinde görmüş olduğu robotların araba, helikopter gibi araçlara dönüşüp eski hallerine dönüşebilmesi belki de robogamiler sayesinde gerçekleştirilebilecek.

Gelecek Teknolojisi ve Origami Sanatı
AIESEC Türkiye Blog

 

‘Origami Robots That Reshape and Transform Themselves | Jamie Paik’ TEDx Konuşması

https://www.youtube.com/watch?v=DTIjvPLkJgo
Share Article
TOP
blank
Sayfa yükleniyor...