fbpx

DÜNYA’YA SAHİP ÇIK, ONA SES VER

blank

Hepimiz kendimiz için dünyayla paylaştığımız iyisiyle kötüsüyle bir hikaye yarattık.Ve bu hikayeleri anlamlı kılmaya çalıştık. Teknolojinin gelişmesi sonucu yeni oluşan küresel zihniyetle ekonomik liberalizm arttı ve kaynakların bu kadar hızlı tüketilmesi sonucu dünya artık yavaşça iflas bayrağını göstermeye başladı.Evet, fırsatlarla dolu bir dünyada yaşıyoruz. Hayallerin gerçekleşebileceği bir dünya.Kulağa mükemmel geliyor ve öyle de.Ama sadece küçük bir kısmımız için bu dünya aslında yaşanılabilirliğe sahip.Aslında size bu gelişen dünyada sessiz kalanılan bir konudan bahsetmek istiyorum;

İklim Değişikliği!

Size öncelikle bu kelimenin sözlük anlamından bahsetmek istiyorum. İklim değişikliliği; hem genel ortalamada hem de 30 yıllık veya daha uzun dönemler itibariyle hava düzenin de,okyanuslar da, kara yüzeylerinde ve buzul tabakalarında meydana gelen değişikliklerdir.Yapılan birçok çalışma sonrası Hükümetler arası İklim Değişikliği Panelinde alınan  karar sonucu İklim Değişikliğinin ana nedeninin sera gazı emisyonlarında insan faaliyetleri sonucunda gözlenen artış olduğunu ortaya koydu. Kömür başta olmak özere kullanılan ve yakılan fosil yakıtların dünyaya yaymış olduğu karbondioksit miktarı ile sera gazı emisyonlarında artış gözlenmektedir. Tabiki de bu yanlış tüketimle beraber ormansızlaşma da çok büyük bir öneme sahiptir. Aslında iklim değişikliğinin etkisi sadece sıcaklık değildir.Kuraklık, seller, şiddetli kasırgalar gibi aşırı hava olaylarının sıklığı ve etkisinde artış, okyanus ve deniz suyu seviyelerinde yükselme, okyanusların asit oranlarında artış, buzulların erimesi gibi birçok etkisi görülmektedir.Bilim dünyası,çevreciler,sanatçılar,politikacılar bu konuda birçok önlem almaya çalışıyor.

İklim Değişikliği etkilerini en aza indirgemek için yapılabilecekler;

blank

1.Enerji Verimliliği

Karbon emisyonlarını azaltmanın en çabuk ve masrafsız yolu enerji verimliliğine yönelik önlemleri almaktan geçiyor. Bu verimliliği aslında çok basit aksiyon adımlar alarak sağlamak mümkün.Toplu taşıma araçları ve bisiklet kullanımının arttırılması,gereksiz ve kullanılmayan fişlerin çekilmesi,lambaların tasarruflu modellerle değiştirilmesi gibi örneklerle sağlamak mümkün.

blank

2.Yenilebilir Enerji ve Kaynaklar

Kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtları tüketimi yerine tekrardan kullanılabilecek olan güneş, rüzgar, hidrojen, okyanus gibi kaynaklara yönelinmeli. Sadece bu tüketim maddelerinin değiştirilmesi tabiî ki de yeterli kalmıyor. Günümüz sorunlarından biri olan doğada çözünmeyen veya çözünmesi çok uzun yıllar süren maddelerin tüketilmesinin azaltılması ve yerine geçecek başka maddeleri bulunması gerekmektedir. Bunlardan en önemlisi de plastiktir. Türkiye de en hızlı büyüyen sektörler arasında yer alan plastik üretiminde; Japonya, Güney Asya, Kuzey Amerika ve Batı Avrupa başı çekmektedir.Plastik tüketimini azaltmak amaçlı pipet ve poşet kullanımı yerine pamuk çanta, cam su matarası,çelik çatal vb. ürünler kullanılabilir.

blank

3.Ormansızlaşmanın Önlenmesi

İnsan kaynaklı sera gazı emisyonlarında başta ormansızlaşma olmak üzere arazi kullanımındaki değişimden kaynaklanıyor. Ormanların kaybını ve azalmasını durdurmak ve tersine hareket ettirmek, aslında bu hareketlerin başlıca unsurlarından birisi. Doğadan aldıklarımız kadar yerine koymakta aslında mümkün. Azalan ormanlık alanların ve doğal hayatın korunması amaçlı fidan dikiminin arttırılması,organik lokal ürünlerin tüketilmesi, kendi besinini yetiştirme,yemek israfının önlenmesi gibi etkenlerle bu kayıplar minimum düzeye indirilebilir.

Geleceğe bırakabilecek miraslar sağlamak için bu gidişata son vermemiz ve sesimizi duyurmamız gerekmektedir.Sizde değişimin bir parçası olmak istereniz aiesec.org.tr sayfasını ziyaret edin! Dünya için küçük bir adım atıp bu hareketliliğe katılın.

Share Article
TOP
blank
Sayfa yükleniyor...